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Q. 7.—A widow, wlio had no sons, and who was fstkhless 
to her husband, assigned her husband’s immoveable pro­
perty as security for a debt due to his creditor. Hex* 
sister-in-law objected, on the ground of the inability of a 
faithless wife to mortgage her husband’s property. What 
are the rules of the Sastras on the subject ?

A .—A woman, who has no sons and is guilty of adultery, 
cannot have any claim to her husband’s moveable or immove­
able property, although he may have lived separate from 
other members of his family. Those, who are his legal heirs, 
entitled to take his property, should liquidate his debt.

Ahmednuggar, September 3rd, 1847.
A uthorities .—(1) Vyav. May. p. 134,1. 6 (see Chap. VI. Sec. 3 c, 

Q. 1); (2)p. 135, 1.7; (3) p. 155,1.5; (4) p. 159, I. 5; (5) p- 181, 
1. 5; (6) Mit. Vyav. f. 12, p. 1, 1.10.

Q, 8 — Can a widow, who has re-married, inherit the pro­
perty of her former husband ? If the widow has some 
children by her first husband, and if they are left under the 
protection of her husband’s brother, can the brother in nia 
capacity of guardian claim his deceased brother s pi operty, 
or should it be given to his widow who has re-married (

A ,— A widow, who re-marries, cannot be considered a 
faithful wife. She cannot therefore claim the property of 
her first husband. If she has some children by her first 
husband, and if they are left with her husband’s brother, he 
can claim the property of the deceased.

Sadr Adalat,, Ju ly  30th, 1849.
ItrMMiR.— The case would fall under'A ct X V . of 1856, and the 

Saatri’ s decision seems to agree with Sec. 2 ol that Act. bee a so 
Chap. II. Sec. 6 B.


